Un incendiu în timpul războiului daco-roman din anul 106 și două milenii și-au pus amprenta peste cetatea dacică de la Căpâlna. Zidurile ei, nicidecum spectaculoase, ba chiar pitice în raport cu cele de la Petrești și Săsciori, „cântăresc”, însă, mult mai greu. În comparație cu oricare altă fortificație de pe Valea Sebeșului, Căpâlna este, de fapt, numele de cetate care a trecut granițele țării și care a consacrat, alături de Sarmizegetusa, Munții Șureanu ca ținut esențialmente istoric. Aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ca fortificație inclusă în rețeaua de apărare a Daciei, cetatea de la Căpâlna este cel mai important obiectiv de patrimoniu dacic din județul Alba. A fost clădită, cel mai probabil, din ordinul regelui Burebista, în secolul I î.Hr., fiind un punct strategic în apărarea accesului spre Sarmizegetusa (aflată, la rândul ei, în Munții Șureanu). Avea un perimetru de 280 m, două centuri de ziduri și trei turnuri, precum și șanțuri de apărare cu adâncimi variabile, grupate într-un platou oval. Cetatea era, totodată, centru tribal, dovadă stând tezaurul de vestigii descoperit – vase ceramice, vase de sticlă, scripeți, piese metalice de îmbrăcăminte, pinteni, pumnale, vârfuri de sulițe și săgeți. În prezent, cetatea de la Căpâlna e o umbră a ceea ce era în antichitate; resturile de ziduri, ca niște colți de piatră, pot să impresioneze sau nu ochiul profanului. Este, însă, o certitudine că viața dacilor era, aici, mult mai dinamică decât viața plină de lipsuri pe care o duc, azi, bătrânii locuitori ai colibelor răsfirate, din imediata vecinătate a cetății.
Așa cum spuneam, cetatea e o ruină. O ruină spre care drumul prin pădure, cu urcușurile lui epuizante, seamănă mai mult cu probele inițiatice din basmele de altădată. Așa că, dacă cumva îți imaginai că te așteaptă o cetate clasică, cu metereze, cu stegulețe și ziduri înalte, vei fi dezamăgit. La Căpâlna, ceea ce îți atrage privirea sunt resturile de cetate, a căror bătrâneţe tihnită par să poarte în ele duhul unor secole trecute. Azi e pustiu acolo, fiindcă nu mai trece decât vântul, care scutură iarba crescută obraznic pe ziduri. Dar e un loc perfect pentru turistul care înțelege istorie și pentru fotograful care apreciază ruinele.
Acces: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Căpâlna (DN 67 C). Distanță față de Alba Iulia: 35 km
Descrierea accesului: la ieşire din satul Căpâlna înspre Șugag, după pod, un indicator arată la dreapta drumul spre cetatea dacică de la Căpâlna, sit UNESCO. Singurul punct de acces este un drumeag şerpuitor, printre casele localnicilor, drum care, odinioară, o făcea mai uşor de apărat. Traseul de urcare spre cetate se face la pas, prin pădure, şi este semnalizat prin indicatoare şi marcaj pe copaci. Lungimea totală a traseului nu depăşeşte 2 km.